האם מותר לקחת מהחנות דבר שכבר שילם עליו?

שאלה:

שאלה לוקח  שקנה חפץ מחנות ושכח את החפץ בחנות אין ללוקח קבלה האם רשאי להיכנס לחנות ולקחת את אותו מוצר מהחנות?

תשובה:

הדבר תלוי במ"ש בתוספתא ובגמ' ב"ק (כז:), בן בג בג אומר אל תיכנס לחצר חבירך ליטול את שלך שלא ברשות שמא תראה עליו כגנב, אלא שבור את שיניו ואמור לו שלי אני נוטל. וכ"פ בסמ"ק בסי' רס"א בשם ר' יונה, אלא שהשער משפט (סי' שמח סק"א) כ' שכ"ז במקום דליכא פסידא אבל במקום דאיכא פסידא מותר אף להיכנס לחצר חברו כמ"ש התוס' והג"א שם. ובמנ"ח כ' שהפוסקים השמיטו דין זה שמכיון שבלשון יחיד מיתניא נראה דרבים פליגי עליה ולכן לא פסקו כן. אמנם הוא מחלוקת אחרונים, ועי' תורת חיים (ב"ק כז:) ובס' פנים יפות פר' קדושים ובאמרי בינה חו"מ (דיני דיינים סי' ט).

רב אלחנן רזניק ור'  יצחק ב.