מדוע בשבת ערב ט' באב מספיקים לאכול לפני השקיעה, ונעלים רק בצאת הכוכבים?

שלום,

למה צום תשעה באב שנדחה (כמו השנה), אכילה ושתייה מתחיל מהשקיעה, ואילו שאר העינויים מצאת הכוכבים?

תודה

תשובה:

שלום רב,

משום שלהפסיק לאכול לפני השקיעה אינו נראה כאבלות בשבת. אולם שאר העינויים כמו נעילת הסנדל אם הוא חולץ את נעליו ולובש נעלים של תשעה באב לפני צאת הכוכבים זה נראה כאבלות בספק שבת. ראה בשמירת שבת כהלכתה (פכ"ח הערה קפט) שהביא בשם הגרש"ז שאמר לחלוץ את הנעלים מיד לאחר בין השמשות ולא להמתין עד שהוא הולך לבית הכנסת. וראה עוד מה שהביא שם בשם שו"ת שלמת חיים.