שתיית יין בבית האבל

שלום רב,
למדתי במסכת כתובות שחכמים תקנו לשתות עשר כוסות יין בבית האבל. האם יש חובה לקיים זאת גם היום? ואם לא, למה בטלה התקנה?

תשובה:

בגמרא בכתובות ח,א אמרו: "עשרה כוסות תקנו חכמים בבית האבל, שלשה קודם אכילה – כדי לפתוח את בני מעיו, שלשה בתוך אכילה – כדי לשרות אכילה שבמעיו, וארבעה לאחר אכילה – אחד כנגד הזן, ואחד כנגד ברכת הארץ, ואחד כנגד בונה ירושלים, ואחד כנגד הטוב והמטיב; הוסיפו עליהם ארבעה – אחד כנגד חזני העיר, ואחד כנגד פרנסי העיר, ואחד כנגד בית המקדש, ואחד כנגד רבן גמליאל, התחילו היו שותין ומשתכרין, החזירו הדבר ליושנה". השאלה היא למה החזירו את התקנה ליושנה, ראה שם ברש"י וברמב"ן. אולם בדבר השו"ע נראה שניתן לשתות יין רק מעט, ראה בסי' שעח: "כיון שנקבר המת, מותר לאכול בשר ולשתות יין מעט בתוך הסעודה כדי לשרות אכילה שבמעיו אבל לא לרוות".

ומכל מקום ראה ברמב"ם אבל פרק יג הל' ח שלא היתה כוונה שיש חיוב לשתות יין אלא שהגבילו את היין לעשרה כוסות כדי שלא ישתכרו.