תפילת מנחה גדולה בשבת מיד לאחר מוסף

שאלה:

אני מתפלל לעיתים בשבת בבוקר במיניינים מאוחרים בשטיבלך קטמון לעיתים מתחילים שחרית
של שבת ב10:30 ולעיתים ישנו אף מניין ב-11:15
לאחר שמתפללים שחרית , קריאת התורה ותפילת מוסף נוצר מצב שהגיעה שעה שאפשר כבר להתפלל
מנחה ופעמים רבות אנשי המניין מתפללים ישר לאחר מוסף תפילת מנחה ללא קידוש וסעודה האם הדבר תקין הייתי מבקש עיצה איך לנהוג במקרה הנ"ל.

תשובה:

שלום רב,

העצה הראשונה היא פשוט להתפלל מוקדם יותר. זה פשוט מדי מאוחר. מפספסים זמן קריאת שמע, זמן תפילה, סעודת שבת לאחר חצות שגם זה לא פשוט (ראה משנה ברורה סי' שלד סק"ב שהביא את דעת הב"ח שסעודת שבת חייבת להיות לפני חצות).

בנוסף, לא ברור לי כיצד הם נוהגים. ראה בשו"ע סי' רפח סעי' א' שם פסק שאסור להתענות בשבת עד חצות. כלומר, חייבים לאכול לפני חצות. ראה שם בפרי מגדים שמסתפק האם כדי שלא לעבור על הלכה זו די בשתיה או שצריך לאכול פת בשיעור כביצה. שאת זה מן הסתם ודאי שלא אכלו לא פת ולא עוגה לפני התפילה (שהרי אסור לאכול לפני התפילה כידוע). לכן אפילו מי שהתפלל כבר במנין כ"כ מאוחר, שלא ימתין להתפלל גם תפילת מנחה גדולה אלא מיד ילך הביתה לאכול סעודת שבת.