הרהורי חול בשבת

בסד
שלום רב
האם מותר לחשוב ענייני חול בשבת קודש ?
לא ממש בכוונה כמובן. האם מותר לתכנן בראש דברים למוצאי שבת ללא דיבור על כך ?
הרהורים מותרים או אסורים ?

תשובה:

שלום רב

מותר להרהר בדברי חול בשבת, וכפי שאומרים בזמירות השבת "הרהורים מותרים ולשדך הבנות"… ראה שו"ע ומשנה ברורה בסי' שז.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. זכרתי כמו שהרב כתב, ועל כן תמהתי לפסיקת הקיצור שו"ע, וז"ל:
    "הנהגת בית הכסא ודיני אשר יצר", סימן ד', סעיף ד'

    בבית הכסא אסור להרהר בדברי תורה, לכן בהיותו שמה, טוב שיהרהר בעסקיו ובחשבנותיו, שלא יבא לידי הרהור תורה או הרהור עבירה חס ושלום. ובשבת שאין להרהר בעסקיו, יהרהר בדברים נפלאים שראה ושמע וכדומה.

    מדוע אסר בשבת הרהור בעסקיו בבית הכסא?

  2. משום שאף שאין בזה איסור מכל מקום משום עונג שבת יש להמנע מכך:
    שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שו סעיף ח
    סעיף ח
    הרהור בעסקיו, מותר; ומ"מ משום עונג שבת, מצוה שלא יחשוב בהם כלל ויהא בעיניו כאילו כל מלאכתו עשויה.