מדידה והרהור של מצוה בשבת

שאלה:

לבית ההוראה שלום

א. האם מותר בשבת למדוד במשקל מכני כמות לחם לדעת האם זה כביצה בכדי לדעת כמה עליי לאכול בסעודה?

ב. האם מה שכתוב שיותר טוב משום עונג שבת לא להרהר בשום עסקיו זה נכון גם לצורכי מצוה? הרי ידוע שצרכי מצוה מותר מעיקר הדין לחלק מהפוסקים לדבר אפילו, אז האם בהרהור גם יש להחמיר בזה?

תודה רבה לכם

תשובה:

שלום וברכה

א. אם אדם אינו יכול לאכול יותר ויש לו חשיבות במדידה זו מבחינה רפואית וכדומה, זו בהחלט מדידה של מצוה שידע אם הוא חייב נטילה בברכה ואם מקיים מצות סעודה כדינה.

ב. מה שאסור לדבר כדאי להמנע מלהרהר, ממילא בכל מה שיש לצדד לאסור את הדיבור ראוי להמנע גם מהרהור.