מותר להריח חזיר על האש?

שלום
יש לי שכן שעושה כל הזמן חזיר על האש והכל מלא עשן וריח מגעיל,האם על פי ההלכה אני עובר על איסור שאני שואף או מריח את זה?

תשובה:

שלום רב

חזיר אינו אסור בהנאה, כך שגם אילו היית נהנה מהריח אין בכך כלום, בודאי כאשר לטענתך הריח דוחה… כמו כן, גם דברים האסורים בהנאה אין איסור להריח אותם אלא אם כן הם מיועדים לכך.

עצם הסיפור כמובן כואב מאוד…

מקורות:

בש”ך סי’ קח ס”ק כז כתב בשם הרשב”א שאין איסור להריח איסורי הנאה אא”כ הם מיועדים לכך, ואף שהש”ך שם חלק על דבריו, ומשום שסוף סוף הריח נחשב כהנאה, לא החמיר בכך למעשה אלא בעבודה זרה ולא בשאר איסורי הנאה, וכן פסק הפרי חדש שם. אגב, דברים שמיועדים לריח, יש שהחמירו שאסור להריח אותם גם אם הם אסורים רק באכילה ומותרים בהנאה, ראה פתחי תשובה שם ס”ק ה.