כיצד אפשר להחליט על דיין שטעה בפסק דינו

בס"ד

שלום לרבנים האתר דין שליט"א,

אם יקרה טעות כמו שכתוב בשו"ע חו"מ סימן כה, בימינו למי לבקש לבדוק את זה?
ומי הוא שיכול לומר שטעה הדיין ולחזור מה שהוא עשה?

תודה רבה,
ברכה והצלחה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

1. ישנם טעויות בחשבון או בעובדות או בהלכות מפורשות שהדיין עצמו אמור להגיע לכלל מסקנה שטעה.

2. יש דין של גדול מחזירו הנאמר רק במקרה שאחד מהבי"ד נחשב למומחה. עיין ש"ך שם ס"ק יד. בזמנינו לא מצוי דיין שמוגדר כמומחה ואף לא ברור כיצד להעריך מי גדול ממי.

3. כאשר יש חילוקי דעות בסברא, כל דיין יכול לפסוק לפי דעתו ואין אפשרות להגדיר דעה מסוימת כטעות, אלא אם כן כמעט כל הדיינים חולקים על דעתו של אותו דיין. עיין ש"ך שם סק"ט.

4. כאשר ברור שהדיין טעה והוא מתעקש ואינו רוצה לחזור בו ניתן להזמין אותו לבית דין אחר שיחייב אותו לחזור בו או לשלם. עיין בית יוסף שם מחו' ד. כל זה מצד הלכה, למעשה עיין בתשובה כאן.