כיצד מפקירים מקום בו בונה היונה קן?

שלום וברכה,

לגבי שילוח הקן – רציתי לדעת האם כדי להפקיר את מקום הקן מספיק להגיד או שצריך עדים? האם יש נוסח מסוים?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

ההפקר צריך להיות בפני שלושה אנשים, ולא מועיל אם יהיו מבני המשפחה הקרובה. אם לא ניתן, מועיל להפיר בדיעבד אפילו בינו לבין עצמו.

מקורות:

ראה נדרים מה א. וע"ע ירושלמי שביעית פ"ט ה"ד. וראה שו"ע חו"מ סי' רעג. על כך שבדיעבד כשאין בנמצא אנשים יש משמעות להפקר בפני עצמו, ראה שו"ע או"ח סי' רמו סעי' ג לגבי בהמת ישראל הנמצאת אצל גוי בשבת, וראה משנה ברורה שם, שהטעם שהקילו בזה הוא משום שהפקר לצורך מצוה שי לו דינים אחרים. בפרט יש להקל בזה כאן שבלאו הכי העירו הפוסקים שאדם לא רוצה לזכות בקן כי אין לנו ענין בזה מלבד המצוה, וחצרו של אדם לא תזכה לו בהם.

בהצלחה רבה