האם חובה לספר לאדם שמת לו לו קרוב ועליו להתאבל?

לכבוד הרבנים שליט'א
יש לי שאלה עדינה, יש לי משפחה בחו'ל אחים ואחד ההורים בגיל מבוגר מאד שנמצא בבית אבות במצב בריאותי חלש. השאלה האם מותר לבקש מהם שימנעו מלהודיע לי על שינוי מצב זה במשך שבוע שלפני חתונת אחד הילדים שלי עד לאחר החתונה כדי למנוע מצב של כניסה לאבלות.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

באופן עקרוני אין חיוב להודיע לאדם שעליו להתאבל, ואף נאמר על כך ומוציא דיבה הוא כסיל, אלא שאם הוא שואל צריך לענות לו, שנאמר מדבר שקר תרחק. אולם בבנים על הוריהם יש מצוה לספר כדי שיוכל להתחיל לומר קדיש, דבר שיש בו עילוי נשמה גדול לנפטר, אף שיש שהקלו שאם יש כבר בן אחד שאומר קדיש אין חיוב להודיע לשאר בניו.

מקורות:

ראה שו"ע סי' תב סעיף יב. וראה רמ"א שם שלבנים מצוה לספר. המקור לכך שאם אחד הבנים אומר קדיש אין חיוב להודיע לשאר בניו, הוא בשו"ת מהר"ש ענגיל ח"ו סי' י בשם הגאון בעל ברוך טעם.