ברכת הגומל על נס של ילד קטן

כבוד הרב שלום רב,

בתי בת ה- 4 חגגה יום הולדת בגן. בעת כיבוי הנרות על נעודה, התקרבה מדי עם שערות ראשה , וקצוות השיער בצמתה נשרפו. האם יש לברך ברכת הגומל, ואם כן האם אני מברך עבורה?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

אין צורך לברך הומל. הסכנה במקרה כזה שכולכם הייתם בשטח אינה ממשית, וכמו כן על נס של קטן אין ברכת הגומל.

מקורות:

אף במקום שיש חיוב על גדול להודות קטן פטור מלברך הגומל אף אם הגיע לחינוך, וכמש"כ המשנה ברורה סי' ריט סק"ג וכף החיים שם סק"ב, והטעם מפני שאינו יכול לומר הגומל 'לחייבים', וכמש"כ המג"א שם בריש הסימן, וראה עוד בשו"ת אבני נזר או"ח סי' לט. וגם האב אינו מברך עליו, אלא בלא שם ומלכות, וכמש"כ שם השערי תשובה בשם המחזיק ברכה. וגם הבן יכול לברך בלא שם ומלכות וכמש"כ שם באשל אברהם ובפרט שיש חולקים על המשנ"ב עיי"ש בשע"ת מור וקציעה שם, ובבן איש חי פרת עקב אות ב.