הגעלה בכלי זכוכית

נשפך בטעות מרק חם לתוך כוס זכוכית האם הכוס פרווה?

תשובה:

שלום רב

בענין זה יש כידוע הבדל בין מנהג בני ספרד הנוקטים שזכוכית [דגש על זכוכית, לא חרסינה] אינה בולעת ומעיקר הדין מותר להשתמש באותה כוס לחלבי ובשרי כאחד ובלבד שידיחנה היטב בינתיים, למנהג בני אשכנז המצריכים הגעלה.

מקורות:

דעת השו"ע או"ח סי' תנא סעי' כו שכלי זכוכית אינם בולעים וממילא ניתן להשתמש בהם לחלבי ובשרי כאחד ובלבד שידיח את הכלי היטב בינתיים. אולם, הרמ"א שם חולק וסובר לאידך גיסא שכלי זכוכית דינם ככלי חרס שאין לו הכשר כלל. להלכה, נהגו הספרדים כדעת השו"ע, ראה שו"ת ישכיל עבדי ח"ה יו"ד סי' יג ובשו"ת יביע אומר ח"ד יו"ד סי' ה, והאשכנזים עשו פשרה בדין זה, ולא נקטו כחומרת הרמ"א לגמרי אלא לענין פסח, אולם לשאר איסורים נהגו להכשירם על ידי הגעלה ברותחים. ראה שו"ץ ציץ אליעזר ח"ח סי' כ.