טומאת הציפורניים / נטילת ידים בבוקר

כבוד הרב שלום עש לי מספר שאלות בנוגע לציפורניים 1.נאמר לי שאם ציפורן זזה ממקומה כוחות הרשע שחלים עליה לא פוגעים יותר האם נפילה על בגד הינה מקום נפילתה? או אחריי שהיא נופלת שוב לרצפה? 2. האם ציפורן שזזה לבד(רוח פרצים ועוד) זה מספיק סשביל זזה ממקומה? 3.מדוע עליי לנטול ידיים בבוקר ולפניי השינה כאשר הציפורן שלי לא עוברת את קו הבשר? האם אני מחויבת?

תשובה:

שלום רב.

מסתבר שמקום נפילה הראשון הוא דוקא ברצפה. שכן כתב הפרי חדש ]יו"ד סי' קטז] שאם לכתחילה הוא מניח את הציפורן במקום אחד על דעת להעבירו מיד למקום אחר, המקום השני הוא שחל בו ענין הטומאה. וכמו כן לענין הבגד שודאי אינו נחשב למקומו כיון שלא נסתיימה הנפילה. גם אם הציפורן זזה לבד בטלה טומאתה, אולם, יש אומרים שכל החדר נחשב מקום אחד והטומאה סרה רק אם יצאה חוץ לחדר. חיוב נטילת ידים בבוקר אינו קשור כלל לטומאת הציפרניים, אלא יש לה שלושה טעמים שונים: א. נקיות לתפילה. ב. היהודי בבוקר נעשה בריה חדשה, ודומה הוא לכהן גדול המתקדש בכיור שבבית המקדש ברחיצת ידיו ורגליו [אלא שלא החמירו לרחוץ גם את הרגלים בבוקר]. ג. משום הרוח הרעה השורה על הידים בלילה.

מקורות:

ראה משנה ברורה תחילת סי' ד.