קופאי שטעה בחשבון, אם יש להודיע ולהחזיר

שלום, מה הדין שעושים קניה בסופר וכן בכל חנות ומגלים בקבלה שהקופאית עשתה טעות לרעת הסופר האם יש חיוב להודיע ולהחזיר.

תשובה:

שלום רב,

יכול להיות הבדל בין סופר שהטעות נעשתה על ידי קופאי/ת שכיר/ה לבין חנות שהטעות נעשתה על ידי בעל החנות בעצמו.

בסופר תמיד יש להודיע ולהחזיר, חוץ מאשר יש הבדל בין המחיר בקופה למחיר הרשום על המוצר. בחנות, רוב הטעויות הן טעויות שמצוי לטעות בהן ויש להודיע ולהחזיר. אבל אם מדובר בטעות לא מצויה, ניתן להניח שבעל החנות עשה את ה'טעות' במכוון.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ב שטעות בכדי שאין הדעת טועה (עיין שם דוגמאות) אין צורך להחזיר, משום שיש לתלות שהוא מתכוון לתת מתנה או להחזיר גניבה. בקופאי שהכסף אינו שלו, האפשרויות אלו יותר רחוקות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כבוד הרב שליט"א כותב בתשובה: "בקופאי שהכסף אינו שלו, האפשרויות אלו יותר רחוקות". לכאורה אפילו עושה בכוונה הרי אין הכסף שלו ואין לו רשות על זה.
    הצלחה מרובה

  2. ייתכן שהקופאי נותן כסף מהקופה בכוונה וחוזר ומחזיר כסף מכיסו לקופה. וייתכן גם שהקופאי כבר הכניס כסף מכיסו לקופה למטרה זו.