האם מותר להניח כיסוי לסירים שעל הפלטה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול- האם מותר לשים כיסוי מעל המאכלים שעל הפלטה בשבת (כיסוי עבה או אפילו מגבת דקה) כדי שיתחממו במהירות או שזה הטמנה וזה אסור?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב.

לכסות את הסירים לגמרי ודאי אסור משום איסור הטמנה. באופן שרוצה לכסותם מלמעלה נחשב הדבר הטמנה במקצת שנחלקו בה ראשונים אם היא מותרת בשבת. להלכה נחלקו בכך הדעות, השו"ע מחמיר והרמ"א מתיר, אולם, הרבה מקהילות ספרד נהגו אף הם להקל בכך כדעת הרמ"א כאשר הדבר נעשה מערב שבת.

מקורות:

בס' הישר לרבינו תם סי' רלה כתב שהטמנה במקצת מותרת בשבת, וכן משמע מדברי הרמב"ן ריש פרק במה טומנין. אולם, הרשב"א שם החמיר וכדבריו פסק השו"ע סי' רנג סעי' א, והרמ"א פסק כרבינו תם. בשו"ת אור לציון (ח"ב פרק יז) כתב, שמנהג הספרדים היה להקל בזה כדעת הרמ"א באופן שעושה זאת מערב שבת [אף שהטמנה בדבר המוסיף הבל אסורה גם בערב שבת]. החזון איש סי' לז ס"ק יט החמיר כדעת השו"ע.