איסור הטמנה באוכל המוכנס לתוך סיר

שלום רציתי להבין מדוע באמת עצם מה שאוכל מונח בתוך סיר לא יחשב להטמנה ויאסר לשים אוכל בסיר בשבת אם זה שומר על חומו

תשובה:

שלום רב.

יש שני תנאים לאיסור הטמנה: א. שהכלי המטמין סמוך ממש לאוכל ללא הפסק אויר. ב. שתכליתו של הכיסוי ריבוי החום. אבל אם הוא כלי המיועד לאיחסון או נייר כסף המיועד לשמור על נקיונו של המאכל, אין זה נחשב להטמנה.

מקורות:

על כך שבהפסק אויר אינו נחשב הטמנה, ראה שו"ע סי' רנז סעי' ח ובמשנה ברורה שם ס"ק מב. על כך שעטיפה המיועדת לתכלית אחרת ולא לשמירת החום אינה נחשבת הטמנה, ראה שמירת שבת כהלכתה פרק מב סעי' סג, וראה ס' ארחות שבת פרק ב סעי' צג, שיש שהחמירו בזה, ואמרו, שאדם שנותן שקית אורז לתוך החמין חייב לחורר אותה מעט כדי שיחשבה הכל תבשיל אחד, ולא יבואו לחשש הטמנה.