אכילת גבינות, מאפים ודגים במסעדות בחו"ל

שלום רציתי לשאול בקשר לנסיעה לחו"ל לגבי מאכלים שניתן לאכול גבינות בבית המלון לחם ומאפים ודגים במסעדות האם זה אפשרי?

תשובה:

שלום רב.

1) גבינת נכרים אסורה מדרבנן. ולהלכה – אף לדעת המתירים חלב נכרי אם ברור שלא עירבו בו חלב מבהמה טמאה, אסור לאכול גבינת נכרים שייצרו מחלב כזה.

2) בלחם וכל שכן בשאר המאפים, מכניסים גם חמרים שיש בהם חשש איסור, ולכן אי אפשר בימינו לאכול פת שיוצרה ללא השגחה, אפילו אם נסמוך על עיקר הדין, שמקילים בפת נכרים של נחתום, אלא אם כן הלחם מופיע ברשימה של גוף כשרות שמאשר שאין בחומרים חשש איסור.

3) בדגים, צריך ראשית לזהות את סימני הדג, כדי לוודא שהמדובר בדג טהור. אחר כך צריך לוודא שלא משתמשים בכלים שהשתמשו בהם במוצרים לא כשרים, כך שבדרך כלל אפשר להתיר רק דג בגריל, ולא דג מבושל או אפוי בתנור, ולבסוף, שאין בדג חשש בישול נכרים, דהיינו לבני אשכנז, שהיהודי ידליק את האש, ולספרדים שהיהודי גם יניח את הדג על האש, והגוי לא יהפוך אותו עד שייצלה לפחות שליש צלייתו ואז יהיה מותר לאוכלו.

בברכה

הרב אברהם צבי הכהן