שליח למצוות שילוח הקן

בס"ד
שלום רב,
נזדמנה לחלוננו קן של יונים, שבקרוב ימליטו ביצים.
רצינו לזכות קרוב-משפחה שאשתו בבית רפואה בגלל עניין אריכות הימים המובטח בתורה.
מתוך סיבותיו, הוא מסרב לבוא ומינה אותנו לשליחי מצווה בעבורו. האם מותר למנות שליח או שעדיף שיעשה במו ידיו?

תודה ובשו"ט.

תשובה:

שלום רב.

לדעת רוב האחרונים לא שייך לקיים מצוות שילוח הקן על ידי שליח כיון שגם השליח חייב במצווה זו ואינו יכול לייחס את המצוה למשלחו. ולכן תנסו לשדלו שכדאי לו לקיים המצווה בעצמו ושכר עושה מצווה זו רב.

בשורות טובות.

מקורות:

ר' בקצות החושן סי' קפ"ב סק"א לענין שליחות במצוות שאינם בגופו, ובמקנה קידושין מא,א לגבי מצוות שילוח הקן שאפשר לשלוח שליח שיעשה אותה עבורו. אמנם בדבר אברהם חלק ב' סימן ח' סעיף י"ג – ט"ז ובשו"ת בית הלוי חלק א' סי' י' כתבו שכיון שהשליח עצמו מצווה גם כן במצווה זו אינו יכול לייחס את המצווה למשלחו, וכך מבואר בדברי הקובץ שיעורים כתובות אות רנ"ג שכל מצוות שעיקרים בתוצאה אין שייך שליחות על זה. וכן הדין לפי התוס' רי"ד בקידושין מב,ב שצריך שיהיה התייחסות כל שהיא למשלח במעשה המצווה ע"ש ובקצוה"ח שם משכב"ז.