אין אדם עומד על דעת רבו עד 40 שנה

מה מקור המשפט אין אדם עומד על דעת רבו עד 40 שנה ?? ומה הסבר הדבר שעד 40 שנה אינו עמד על דעתו

תשובה:

שלום רב.

מקור משפט זה הוא בגמרא בעבודה זרה ה,ב. שם למדה הגמרא דבר זה ממשה רבינו שלא הוכיח את ישראל על כפיות הטובה שלהם שלא ביקשו מהקב"ה שיתן להם לב ליראה אותו אלא לאחר מ' שנה שראה שאינם עומדים על דעת הקב"ה לבדם.

ונאמרו כמה פירושים בראשונים שם ועל התורה בדברים כט,ג על הפסוק 'ולא נתן לכם לב לדעת' ובאבות ה,כא אם הארבעים שנה הם משנולד, או משלמד מרבו או לאחר שלמד ממנו מ' שנה.

ובאחרונים הקשו על הראשונים שכתבו שארבעים שנה הם מזמן שנולד, מה ההוכחה ממשה רבינו ששם היה מ' שנה ממתן תורה אך היו גדולים יותר מגיל ארבעים, ונאמרו כמה תירוצים בזה, ונביא כאן תירוץ אחד של התוס' יו"ט במשנה באבות שכיון שעם ישראל היו כגרים בשעת מתן תורה וגר שנתגייר כקטן שנולד דמי, לכך נחשבו כבני ארבעים לאחר מ' שנה ממתן תורה.