השארת חתיכת לחם בשעת ברכת המזון

בס"ד
בעלי טוען שצריך להשאיר חתיכה מהלחם, רציתי לדעת האם מותר לזרוק כך את החתיכה לפח או שזה בסדר להרטיב אותה במים כדי שתהיה מאוסה?

תשובה:

שלום רב.

ראשית, כיום שאין מצוי ליתן את שיירי הפת לעניים, אין צריך להשאיר חתיכת פת שלימה, אלא מספיק להשאיר פירורים גדולים.

אם נשארו פירורים פחות מכזית, ראוי ליתנם בשקית (לא שקופה) ולזורקם באשפה, ואם נשאר בהם כזית אם אינם עומדים לאכילה מותר ליתנם בשקית ולזורקם לאשפה, ואם עומדים לאכילה אין לזורקם אלא אם כן נתעפשו.

מקורות:

כיון שיש ב' טעמים להשארת פת על השולחן א' כדי ליתנו לעניים, ב' כדי שיודה לה' על חסדו ששבענו והותרנו (משנה ברורה קפ,ב), ולטעם א' צריך שיעור פת הראוי ליתנו לעני כמו שכתב השער הציון שם, אך כיום שאין מצויים עניים אין צריך להקפיד בזה, ולטעם ב' אין צריך שיעור חשוב אלא כל שיהיה ניכר שהותיר (שו"ת אז נדברו חלק י"א סי' מ"ו ושו"ת רבבות אפרים חלק ד' סי' מו).

ואם נשארו פירורים יותר מכזית מבואר בשולחן ערוך שם ס"ג שאין לאבדם, ובספר וזאת הברכה סופ"ב הביא מפוסקי זמנינו שאם אינם עומדים עוד לאכילה מותר לאבדם, אך אין לנהוג מנהג בזיון אף בפירורים פחות מכזית כמו שכתב השו"ע שם ס"ד, ולכן כתבו הפוסקים (כך הובא בוזאת הברכה שם) ליתנם בשקית לא שקופה ולזורקם כך לאשפה.