הנאה ממתנה שקיבל מאביו הגוי

בחור בן י"ד שנים אמו ישראלית ואביו הוא גוי שחור אין לו שייכות עם אביו הגוי אבל אביו רוצה ליתן לו מתנה עבור יום הולדת האם מותר לקבלו ממנו וליהנות מזה או לא.

תשובה:

מותר לקבל מתנה מגוי, ואפילו כשנותן לו את המתנה בפרהסיא,

ורק כאשר אינו נותן זאת בתורת צדקה אלא בתור מתנה.

מקורות:

עי' שו"ע יו"ד סי' רנד ס"ב שמותר לקחת צדקה מהגוי רק מפני דרכי שלום [כגון שר ששלח ממון לצדקה], אולם לא באופן אחר, ואמנם בערוך השלחן (שם ס"ג) כתב שנהגו להקל בזה, הוא מטעם שכתב שם שבזמנם בחו"ל היה הדחק רב מאד, אבל בזמנינו נראה דלא שייך כ"כ דינו של הערוה"ש, ועי' שו"ת שבט הלוי (ח"ה סי' קמא אות ב), אך כל זה דווקא באופן שמקבל ממנו בפרהסיא, או שנותן בפרהסיא והדבר מתפרסם, אבל בצנעה מותר כמבואר בפוסקים שם, ולגבי קבלת מתנה מהגוי מפורש ביד רמה (ב"ב י: אות קלב) והובא בדרך אמונה (מתנות עניים פ"ח ס"ק נז) שמותר, וראה בארוכה בזה בספר זכות יצחק (לרבי יעקב ח. סופר שליט"א ח"א סי' ל).

דבר מעניין מצינו בדברי הראשונים (פי' ריב"א על התורה בראשית פרק יב פסוק יג, וכן בפי' עמר נקר להברטנורא) שהקשו איך אברהם אבינו ביקש משרה אמנו לומר אחותי היא "למען ייטב לי בעבורך" ופירש רש"י שיתנו לי מתנות, והלא שונא מתנות יחיה, וכתב לבאר שכל מה שאמרו שאין לקחת מתנות זה דווקא מישראל, אבל מן הנכרי לא נאמר דבר זה, [וראה למהר"ל בגור אריה שכתב לבאר באופן אחר הטעם שאין בזה משום שונא מתנות מבואר שיש חסרון של לקיחת מתנה גם מנכרי, אלא אם כן הוא אדם עני או מתנה מועטת שאין בזה משום שונא מתנות יחיה], וראה עוד בזה בארוכה בספר זכות אבות (בראשית פרשת לך) מפי ספרים וסופרים- והגר"מ אריק זצ"ל (מנחת פתים חו"מ סי' שצח סי"א) כתב להלכה שאין בזה משום שונא מתנות, אולם נעלם ממנו ד' המהר"ל בפי' על התורה שם ועוד.