משחקי הרכבה בשבת

שלום רב!
האם מותר לילדים לשחק במשחקי הרכבה כמו קליקס והברגות למינהן בשבת, ועד איזה גיל מותר?

ובמדה ואסור האם יש להזהיר את הילדים לא לשחק ולמנוע מהם כאשר כבר החלו במשחק?

תשובה:

מותר לילדים לשחק במשחקי הרכבה כאשר דרך המשחקים הללו לפרק ולהרכיב ולא להשאירם לזמן רב [לדוגמא קליקס], אולם משחקים שדרך להשאירם זמן רב מן הראוי שלא ישחקו בהם בשבת [כדוגמת לגו הקטנים שעושים בצורת רכבים וכד'].

אין חילוק בגיל הילדים, אולם ודאי שילדים גדולים בדרך כלל גם משחקים כקליקס משאירים את זה זמן רב ולכן מן הראוי שפחות ישחקו בהם.

מקורות:

כל דבר שהוא לא תקיעה בחוזק ודרך לפרק ולהרכיב אין בו משום בונה וכן מבואר מדברי הגרש"ז בשו"ת מנחת שלמה (ח"א סי' יא ואילך ע"ש), ואמנם שמעתי שבשמירת שבת כהלכתה במהדורה החדשה החמיר בזה אולם מנהג העולם להקל בזה על פי הטעם הנ"ל.