בדיקת נכרי במחשב בשבת מיקום של חולה

שאלה:

שלום וברכה
בשבת קודש הוצרכתי ללכת לבית החולים לבקר אדם שאושפז שם בערב שבת, בהגיעי לבית החולים לא ידעתי באיזה מחלקה הוא אושפז, ולתומי שאלתי את פקידת הקבלה היושבת שם היכן נמצא אדם פלוני, הפקידה שישבה שם היתה נכרית, ותיכף בדקה במחשב היכן נמצא שם זה. נסתפקתי האם כשגיליתי שהיא בודקת במחשב מחמת שאלתי היה עלי לומר לה שאינני מעונין שתבדוק במחשב מחמת בקשתי, וכן אם יש צד שהיה אסור לי להנות מפעולתה ולא ללכת לבקר את החולה (על הצד שאין בזה מצוה עבור החולה).
יישר כוח

תשובה:

אין צורך למחות ביד הנכרי העושה כן, מאחר ועושה זאת לצורך עצמו שלא יצטרך ללכת לחפש בניירת.

מקורות:

עי' משנ"ב או"ח סי' רעו ס"ק כז, ושו"ע הרב סי' שז סעיף טז, שמתבאר מדבריהם כנ"ל.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מהתשובה ניתן להבין שבאמת יש בזה אמירה לנכרי ולצורך גדול מותר מכיון שהוי דרבנן, ואם כן השאלה המענינת בזה אם אין זה לצורך גדול ושאל שלא כדין, אם מותר לו להנות מתשובת הנכרי או שמא אין זה נחשב הנאה ממעשה הנכרי?

  2. ודאי שיש בזה משום אמירה לנכרי שעושה כמה מלאכות דאורייתא לצורך הידיעה, ולכן רק לצורך החולה מותר לומר לו, למעשה אם אמר לו הרי מותר לו ללכת לחולה, כיון שאין זה הנאה ממשית מגוף מעשה הנכרי אלא הנאה עקיפה, ולכן שונה מאם גוי הביא מחוץ לתחום וכד'