אמירה לנכרי להדליק חשמל ומיזוג בבית כנסת

שאלה:

באיזה אופן מותר לקרוא לגוי שידליק החשמל בשבת בבית הכנסת והאם יש חילוק בין מזגן לתאורה

בתודה מראש

תשובה:

אין לקרוא לנכרי להדליק תאורה בבית הכנסת.

לגבי מיזוג: בימים חמים במיוחד, ותלוי גם בסוג המבנה של בית הכנסת, אם הוא מבנה רגיל או מבנה נייד [מנ"ד- קראוון], ולכן צריך לשאול כל פעם לגופו של ענין.

אם המתג הראשי נפל, ועל ידי כך אין תאורה ומיזוג, כיון שמותר לומר לו להדליק את המיזוג, אין צריך לומר לו שיכבה את התאורה.

מקורות:

שו"ע או"ח סי' רעו ס"ב, מט"א סי' תקפד ס"א, שו"ת אגרות משה (או"ח ח"ג סי' מב), שו"ת מנחת יצחק (ח"ג סי' כג).

לגבי מיזוג ותאורה, כיון שאין זה רק דין ריבוי בשיעורין, לא מצינו שגזרו בנכרי על דין ריבוי בשיעורין.