חובת השכמה קודם הבוקר בראש השנה

שאלה:

כתוב שלא לישון בראש השנה ביום, האם הכוונה שצריך לקום לפני הבוקר כדי לא לישון אז, או שאם המנין שלנו מתחיל בשבע בבוקר לא צריך לקום לפני הבוקר?

שנה טובה

חזקי

תשובה:

אם כי שכתבו כמה מהפוסקים שאכן מן הראוי לקום לפנות בוקר בראש השנה, מכל מקום כתבו פוסקי זמנינו שמאחר ובזמן הזה אין רגילות האנשים לקום לפנות בוקר, אין חיוב לקום מוקדם יותר, ובפרט אם על ידי כך לא יוכלו להתרכז טוב בתפילה.

מקורות:

מט"א תקפד ס"א, ובן א"ח (שנה א נצבים יא) כתבו לקום קודם עלות השחר כדי לא לישון בר"ה, אולם הגרש"ז (הליכות שלמה ר"ה עמ' כ) והגרי"ש אלישיב (קובץ הל' תשרי עמ' 14) כתבו שבזה"ז שאין רגילים לקום מוקדם, וע"י כך יכולים להירדם בתפילה ולא להתפלל טוב, אין צורך לקום קודם עלות השחר.