קנית מקום בבית כנסת ממעות מעשר כספים

שאלה:

האם מותר לקנות מקום בבית כנסת קבוע פרטי מכספי מעשר?
מה הדין עם החומש, האם מותר לשלם מהחומש מקום?

תשובה:

אם בשעה שהתחלת להפריש את המעות למעשר לא עשית תנאי שתוכל להשתמש בהם לשאר צרכי מצוה, אין לקנות מקום בבית הכנסת ממעות המעשר, בפרט אם בלא זה אין בית כנסת אחר באותו מקום, אולם אם עשית תנאי שתוכל להשתמש בהם לכל צרכי צדקה, יש להקל, בכל אופן אם הינך דחוק במעות וקשה מאד לשלם את התשלום לבית הכנסת יש להקל בשעת הדחק.

כל זה לגבי המעשר, אולם לגבי החומש המנהג הוא שקונים חפצי מצוה במעות מעשר [אם הם לא מחוייבים מעיקר הדין כמו אתרוג ולולב וכד'], ולכן הינך רשאי לקנות את המקום ממעות החומש.

מקורות:

ראה בעלון המשפט גליון 30 כאן, שהאריך הגר"י פליישמן בדינים אלו ראה שם בפרט בעמ' ב, ובהערה 18

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. ידוע בשם הגרי"ש אלישיב שכל דבר שאדם נהנה ממנו באופן אישי מחמת תרומתו אין ליתנו מכספי מעשר כלל. ולכן מורים רבים מהרבנים שיכול בית הכנסת להתנות עם הקונה שמקבל את המקום ללא קשר לתרומתו וכל תרומתו תלך לצורך בניית בית הכנסת ללא שייכות לקבלת המקום, ומעגנים זאת בכך שמתנים מפורשות שאינם מתחייבים מחמת התרומה לתת מקום כלל.