תורם לספר שנמצא עוד תורם אם צריך להחזיר חלק מהמעות

שאלה:

אני עומד להוציא לאור ספר קודש שחיברתי. לאחר שכיסיתי מכיסי הוצאות שונות (עריכה לשונית עיצוב דפים וכדומה), פניתי לאביו של חבר בבקשת תרומה להקדשת הספר לזכר אביו שנפטר, ולאחר שבירר אצלי את הוצאות ההדפסה שעוד נותרו, הסכים לעזור בכיסוי הוצאות אלה, והבטיח תרומה בסך כחמשת אלפים שקל.

לאחר מכן פניתי לבית הוצאה של ספרי קודש, וקיבלתי מהם הסכמה עקרונית שהם יכסו מכיסם את הוצאות ההדפסה, ואני מתחייב לקנות מהם במחיר הקרן את כל העותקים שלא יימכרו תוך שנה.

שאלתי היא אם מחוייב אני לחזור אל אביו של החבר ולהודיע לו על ההסכם הנ"ל, שמא תרומתו ניתנה רק על דעת כיסוי ההוצאות?

אוסיף להבהרת התמונה שמנהל בית ההוצאה הסביר לי, שלדעתו הצפי הוא שיהיה עליי לקנות חזרה כחמש מאות עותקים שיישארו בידו בעוד כשנה, במחיר של כחמשת אלפים שקלים.

תשובה:

אין חיוב להודיע לתורם על כל הנ"ל אלא שאם לא תצטרך לקנות את כל הספרים תודיע לו אז, ואם ירצה לקבל בחזרה את כספו תחזיר לו [דבר שאיני מאמין כ"כ שיעשה], מאחר וגם זה חלק מהוצאות העתידיות.