מדוע יש גדולי ישראל שנפטרים צעירים?

שאלה:

שלום להרב, שאל בחור כזה, האם יש ענין לאלו שלומדים קבלה שיכול לגרום לאדם למות קודם זמנו, ושאל זה מפני שיש מקובלים מפורשמים שלא יאריכו ימים כ"כ או כיון שהיו אנשים גדולי ישראל ודאי הלימו תפקידם בעולם ואין קשר כלל למחשבה כזו שהרי מה יאמר גבי הרב יצחק כדורי שהגיע מעל מאה שנה ורוב עסקיו בחייו בתורת הקבלה, לכן דעתי נוטה אין בזה שום ראיה. ובודאי שרק יעסקו בשה אחרי שראויום לזה כלומר יודעים ש"ס היטב ופוסקים ומעל גיל 40. ברכה והצלחה

תשובה:

בודאי הקבלה אינה ממיתה את העוסקים בה… נכון שהאר"י הק' נפטר פחות מבן ארבעים שנה, אבל דוקא תלמידו רבי חיים ויטאל האריך ימים… כמו כן הרמ"א גדול פוסקי ההלכה האשכנזיים נפטר בגיל ל"ג שנה לפי חלק מהדעות, כך שאין קשר בין הדברים, הם ודאי באו על תיקונם בגיל צעיר ובשם כך לא הוצרכו להאריך ימים. כמו כן גם על פי דרך הטבע אין לשפוט אורך חיים בימי קדם למה שמוכר לנו היום, תוחלת החיים הממוצעת באותם שנים היתה 50 שנה…