ברכה שאינה צריכה

שאלה:

ראיתי שמותר שכל אחד יברך שהחיינו ולא רק הש"ץ בכל נדרי למה אין בזה ברכה שלא צריכה?

תשובה:

אין לך חיוב לצאת ידי חובה בשומע כעונה מאדם אחר, ברכה שאתה מחוייב בה אתה יכול לברך בעצמך והיא לא ברכה שאינה צריכה. ברכה שאינה צריכה זו הגדרה בעצם החיוב שלך, שלא היית צריך לבוא בכלל לכלל חיוב ברכה! כמו אדם שרוצה לשתות ומברך קודם ברכת המזון וכך גורם לעצמו להתחייב בברכת שהכל.