נגע באוכל בלי נטילת ידים

שאלה:

שלום וברכה משפחתי ואני מתארחים אצל הורי מדי פעם. אמי מגישה לנו אוכל מדי פעם בפעם, אך אינה נוהגת ליטול את ידיה בבוקר. ידוע שמאכלים נטמאים ע"י ידיים שאינן נטולות. אני מתבייש לומר לה, מה גם שאמרתי את זה בעבר וגם הערתי על דברים נוספים. איני רוצה להוסיף 'שמן למדורה…' אני יכול להימנע, אך אי אפשר למנוע את כולם מלאכול מאכלים אלה… כיצד עלי לנהוג ומה ניתן לעשות?

תשובה:

שלום וברכה

שאלה זו מאוד מצויה בכלל בבתי ממכר מזון כמו מאפיות ועוד, ולמעשה סומכים על כך, שהרי בבית יוסף בסי' ד מבואר שלהורדת הטומאה בפשטות אין צורך בכלי, אלא אם רחצו את הידים שלוש פעמים זה בסדר. ממילא, מסתבר שבבוקר כשקמה רחצה ידים ופנים להתרעננות, אחרי זה אדם הולך לשירותים מן הסתם, ולפני שנוגע באוכל גם מצוי שרוחץ ידים, כך שאצל כל אדם נורמטיבי תמיד ניתן להניח שרחץ ידיו שלוש פעמים ואין רוח טומאה, בפרט שהרי זה לא מעכב ולמעט בירה, כל דבר שנגעו בו בלי נטילת ידים אינו נאסר [מה שאפשר לרחוץ לכתחילה רוחצים שלוש פעמים, אבל מה שלא ניתן לרחוץ, כמו חתיכת עוף או לחם וכדומה] מותר לאכול. לכן אין להעיר לה.