מצוות פדיון הבן

שאלה:

לכבוד כבוד הרבנים הגאונים שליטא רציתי לדעת מהו פדיון הבן ומה צריך לעשות זכו למצוות

תשובה:

שלום רב,

מצוות פידיון הבן היא מצווה המוטלת בתחילה על האב שיפדה את בנו תמורת תשלום של חמשה סלעים לכהן. מצווה זו קיימת רק בבן בכור שאין לפניו בנים או בנות, או אפילו אם האישה הפילה לפני לידת בן הזה גם אז איל מצוות פדיון הבן משום שהרעיון הוא "פטר רחם" כפי שכתבה התורה, הראשון שיצא מרחם. וכך גם מי שנולד מניתוח קסרי, אינו צריך פדיון הבן.

עוד הלכה ברורה יש במצווה זו, שזמנה הוא מעת שהתינוק מגיע לגיל שלושים יום, אז הוא יצא מהגדרת "נפל" וחל עליו חיוב פידיון הבן שלא פוקע עד שיפדה. לכן, מקימים את המצווה בדיוק לאחר שלושים יום. לא קיימו בשעתו, חיביים לעשות זאת בכל יןם, לא פדה האב את בנו, הבן יכול וצריך לפדות עצמו כשיגיע לגיל מצוות (יש מחלוקת בפוסקים האם במקרה שאין אב, ואדם רוצה לזכות עבורו את הפדיון אם אפשר או להמתין עד שיגיע לגיל 13 ויפדה את עצמו).

הלכה שכיחה נוספת: כהן או לוי, או אם האם היא בת כהן או בת לוי, אין פדיון הבן.

בהצלחה