שומע כעונה כשאינו מבין את הברכה

שאלה:

שלום רב, אדם שלא יודע עברית טוב. האם הוא יוצא ידי חובה בשומע כעונה בברכת המזון?

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה נחלקו הדעות, ראה שו"ע סי' קצג סעי' א שנקט שמה שמועיל בלשון הקודש אפילו שאינו מבין, היינו רק כשמברך בעצמו, ולא בשומע כעונה, אולם במשנה ברורה שם הביא מדברי החולקים, ולכן לכתחילה אם אפשר ראוי שיברך בעצמו כהוראת השו"ע. בדיעבד, ראה יד המלך (שבת פרק יב הל' טו), שגם לדעת השו"ע אם יענה אמן על כל ברכה יועיל לו הדבר, שכן אמרו חכמים שהעונה אמן כמוציא פיו דמי, וממילא באופן זה יועיל גם כשאינו מברך בעצמו, אכן זהו חידוש שאינו במשמעות לשון השו"ע הנ"ל.