סיום השלושים

שאלה:

שלום, אדם שנפטר בתאריך יד' אדר א' השנה הזו (תשע"ט), ונקבר לפני השקיעה, נוהגים כספרדים (פסקי הגר"ע יוסף זצל): 1. מתי חל השלושים ? – נא לציין תאריך. 2. מתי חל שנים עשר חודש? – נא לציין תאריך. 3. המשפחה טוענת שאין בידה מספיק לעשות סעודה וכו' וגם יודעים שהרבה לא מברכים, שואלים מה ניתן לעשות לזכר אביהם שהיה יר"ש ומתפלל בביה"כ? תודה וחודש טוב!

תשובה:

שלום וברכה

השלושים תמיד הוא ביום השלושים מהקבורה, כולל יום הקבורה ויום השלושים, כלומר בי"ג אדר ב'.

שנים עשר חודש הוא לפי יום הפטירה, במקרה זה זה היינו הך, והוא יהיה בי"ד שבט בשנה הבאה [שנה זו מעוברת], למנהג הספרדים גם עיקר העלייה לקבר תהיה ביום זה, אף שראוי לעלות גם ביום השנה בי"ג חודש, ראה רב פעלים ח"ד סי' מא.

הסעודה זה הדבר הכי שולי בענין! הכי חשוב זה ללמוד לעילוי נשמתו משניות, רצוי לחלק לכמה שיותר אנשים לגמור את כל ששה סדרי משנה, והכי טוב שיגמר עד השלוישם, לומר בקפדנות את הקדיש, להתחזק באיזו מצוה לעילוי נשמתו ועוד, כל מעשה טוב לעילוי נשמתו עושה לו תענוג נצחי.

שבת שלום ובשורות טובות.