דיני קריאת שמע שעל המיטה

שאלה:

שלום הרב. הרב יכול בבקשה לעשות לי סדר בהלכות קריאת שמע שעל המיטה? מתי קוראים המפיל בשם ומלכות. מתי ניתן לדבר אחרי. האם חובה בישיבה או בשכיבה, וכו. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

קריאת שמע על המיטה ניתן לומר עד עלות השחר. לגבי המפיל – עד חצי שעה לפני עלות השחר. יש שנהגו [וכן המנהג הרווח בין חלק מהספרדים] שאין אומרים ברכת המפיל לאחר חצות הלילה, אולם שאר הפסוקים של קריאת שמע אומרים מתחילה ועד סוף. ויש שנהגו [וכן מנהג רוב האשכנזים] שאומרים ברכת המפיל אף לאחר חצות הלילה. לגבי מנהג הספרדים ראה ילקוט יוסף (או”ח ח”ג סי’ רלט ס”א), וראה שם שלמעשה מעיקר הדין ניתן לומר עד חצי שעה לפני עלות השחר. לגבי מנהג האשכנזים, ראה א”א (בוטשאטש, סי’ רלט) ושם בביאור הלכה (ד”ה סמוך).

אין לדבר אחרי המפיל, למרות שמי שדיבר לא גרם ממש לברכה לבטלה, כיון שהעיקר להלכה שהברכה היא על מנהגו של עולם, לכן מברכים ממש לפני שרוצים להרדם.

מי שהת]פלל ערבית מוקדם ויש לו ספק אולי לא יצא קריאת שמע ורוצה לצאתץ בזו שעל המיטה לא יקרא בשכיבה אלא בישיבה, אבל מי שקורא רק כסגולה לשמירה לא צריך להקפיד בזה.