דירה שכורה שיש בה בעיות חשמל

שאלה:

שלום כבוד הרב,
יש לי 2 שאלות:
1. אם ידוע שיש בדירה להשכרה בעיות חשמל משמעותיות בכל מערכת החשמל של הדירה,
האם מותר ליידע זאת במידה ושואלים אותי על אותה דירה?
2. זוג שכר דירה ובמהלך השכירות התגלו בעיות חשמל משמעותיות בכל מערכת החשמל של הדירה. האם מדובר על מקח טעות והזוג זכאי להחזר תשלום של כל החודשים בהם התגורר בדירה?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם ידוע בבירור שיש בעיות של חשמל בדירה, ובא אדם ומתייעץ על הדירה מותר לספר לו על הבעיות, כדי שהוא לא ייפול לדירה כזו. אבל בתנאי שהקלקול ברור, וגם כוונת המספר לעזור לחבר ולא להשמיץ.

קלקול מהותי בחשמל של הדירה וכל אדם מקפיד שלא לגור כך, ניתן לבטל את המקח, אבל אם לא ביטל לא ניתן לדרוש החזר כספי. אמנם יש מקרים מסוימים שניתן לדרוש החזר כספי, אם אין אפשרות לשוכר לבטל בגלל הוצאות מרובות לעבור לדירה אחרת, וממשיך לדור בדירה לא בגלל הסכמה אלא בלית ברירה.  ואם הקלקול לא מהותי ולא מקפידים לא ניתן לבטל את השכירות.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רלב סעיף ד שבכל מום במקח זכות הלוקח לבטל את המכר ולא לדרוש הנחה במחיר.

וראה שו"ע סימן שכא סעיף א לגבי מום שנוצר האם ניתן להפחית את דמי השכירות או לבטל, הובא בזה מחלוקת המהר"ם פדואה והמרדכי. וראה בנו"כ שם באריכות, מתי ניתן להפחית במחיר ומתי לא.