עו"ד שמייצג יורש עבור צוואה שלא כהלכה

שאלה:

מה הכוונה במה שכתבת שאסור לעו"ד לכפות על קיום צו ירושה שלא לפי ההלכה. האם הכוונה שאסור לייצג בבקשה לקיום צוואה או אסור לייצג יורש רק אם יש התנגדות לצוואה.

תשובה:

שלום וברכה,

בהליכה לערכאות ישנם ב' איסורים. א. לדון בערכאות וכמו שכתוב – "אויבינו פלילים". אסור לתת לשופט גוי שידון ישראליים. ב. אסור לדון לפי חוקי הגויים, ובפרט בדברים שלפי דיני התורה אין עילה לתביעה, וכשדן לפי חוקי הגויים נחשב שמרים יד בתורת משה ח"ו – שאומר שתורת משה אינה אמת.

עו"ד שמייצג תביעה של לקוח, אם הלקוח הוא התובע, נחשב העו"ד שתובע בערכאות, ועובר על ב' איסורים הנ"ל. ההיתר לייצג בבית משפט הוא דווקא לייצג את הנתבע שתבעוהו בבית משפט ובלית ברירה מוכרח לדון שם.

צוואה שאינה תקיפה בהלכה, למשל: אם כתוב בצוואה שהבת תקבל חלק בירושה והצוואה לא נעשית לפי ההלכה, הרי שאין זכות תביעה לבת, והעו"ד שתובע את זכותה מלבד האיסור לדון בערכאות, נחשב שמוציא ממון מהבנים שלא כדין. ולכן אין הבדל אם יש התנגדות של היורשים או לא. אם הבנים מעצמם יירצו לקיים את הצוואה זוהי זכותם, אבל אור לעו"ד לדרוש זאת.

בהצלחה.