התורה קובעת מציאות בעולם!

שאלה:

שלום לרבנים אני אולי כבר שאלתי אבל לא ראיתי תשובה אז סליחה מראש רשי בפרשת בראשית על הפסוק שעשו חגורות תאנה כתב שהתורה לא גילתה מהו עץ הדעת כדי לא לבישו ואני שואל אז למה חזל במסכת ברכות מגלים לנו מהו? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה זה קשור לאחד היסודות החשובים בהבנת מציאות התורה, ועמד על כך בהרחבה רבה הגרש"ז ברוידא זצ"ל ראש ישיבת חברון בספרו שם דרך פרשת חיי שרה ומקומות נוספים, וזכורני מימי נערותי בישיבת חברון שהיה חוזר על היסוד הזה הרבה: "התורה קובעת מציאות בעולם"! חז"ל מביאים שהתורה העלימה את אותם 14 שנה שהיה יעקב נטמן בבית שם ועבר כדי שעשיו אחיו לא ימצא אותו… זה הרי תמוה ביותר! התורה ניתנה שנים רבות אחרי הסיפור של יעקב ועשיו?! מה משמעות יש לכתיבת הדבר בתורה? והתשובה, התורה נכתבה עוד לפני בריאת העולם, והיא זו שקובעת את המציאות בעולם, אם זה היה כתוב בתורה, למרות שהיתה עוד גנוזה בשמים, עשיו היה מוצא אותו!!! דוגמאות רבות הביא ליסוד זה. וממילא גם כאן, יש הבדל גדול בין מה שכתוב בתורה שזה נעשה מפורסם בעצם וידוע לכל אדם מעצם טבע הדברים, לבין מה שהתברר בתורה שבעל פה, שהוא אמנם ידוע לחכמי התורה ונחוץ לדעת כדי להבין ולדעת הכל, אבל אינו נעשה מפורסם בעצם לכל אדם באשר הוא.

נושא מעניין עיין שם בספרו.