כללי

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום,
נסתפקתי בשאלות כלליות:
*אדם שהחל לברך ברכת המזון ותוך כדי מרגיש חתיכת לחם(שהיתה בין השיניים) האם מותר לו לבלוע אותה או שמא כיוון שהוא לקראת סיום הברכה ממילא יתחייב על חתיכה זו בברכה ראשונה?

*גבאי צדקה שנתנו לו כסף להעביר למצווה פלונית, ואותו גבאי שם את הכסף בד"כ בתא שלו בבית הכנסת בתוך נרתיק. והנה יום אחד פרצו לבית הכנסת ונגנבו מספר דברים ובניהם חלק מהכסף שקיבל למטרת מצווה. האם הגבאי מחוייב בהחזר הסכום שהגנב (כי הוא האחראי)?
*האם מי מעיין נחשבים כדבר שגידולו מן הקרקע(כי הוא נובע ממנה)? נ"מ(תאורטית) אם מים אלו הוקפאו האם ניתן לסכך בהם(כגון בארצות קרות שהקרח לא יימס במהירות….)
*אדם שכל בטעות תולעת נהיה בשרי?
*האם היה קשר כלשהוא(התכתבות) בין החפץ חיים לחזו"א?

תשובה:

שלום וברכה

אני מקצר מחמת החג הקרב ובא והעומס הגדול באתר:

  1. מותר לבלוע, מאכל בין השיניים כלל אינו מחוייב ברכה ראשונה.
  2. נראה שאינו נחשב כפושע, אא"כ זה מנעול מאוד פשוט ואנשים יודעים שהוא שם שם כסף, ראה כאן מאמר נרחב בענין זה מאב"ד נתיבות חיים הגר"י פליישמן.
  3. מים אין גידולם מן הארץ, הם רק מונחים עליה… זה בלי להכנס לנושא של סכך שעתיד לנשור תוך זמן קצר לסוכה.
  4. תולעת אינה בשר.
  5. אינני יודע, אני מניח שהיו ביניהם קשרים, בפרט שהחפץ חיים כידוע רכש בית בפתח תקווה והתעתד לבוא לגור שם.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. לגבי שאלה כוכבית שנייה, בעניין גנבת כסף לצדקה, האם כאשר הכסף לא היה תחת מנעול כלשהוא אלא מוחבא בתוך נרתיק שבתוך מגירת הגבאי צדקה וכמעט איש אינו יודע על כך, מה הדין אם כסף כזה נגנב?