אבלות וקדיש בשנת אבל על אביו על חשבון הזוגיות עם האישה

שאלה:

לפני כחצי שנה חמי נפטר. אני מכבדת אבל הבעיה זה בעלי שעובד מאד קשה וכל יום בוקר זה אומר מארבע בבוקר קם להתפלל קדיש כל יום ושוב בערב אני
הרגשתי שהוא מאד עיף ומפריע לכל הזוגיות הצעתי לו לנסות לדלג קצת בבוקר לטובתו וגם לטובתו הוא לא הכי מקבל.
בשמחה אשמח לעצתך

תשובה:

שלום רב,

אני מבין את הסיטואציה. יתכן שהוא גם מחוייב לך הרבה יותר מקדיש על אביו. שהרי חיוב עונה זה חובה מדאורייתא. אבל עצתי היא שקשה לבקש ממנו דבר כזה, זה מאד רגשי, מן הסתם הוא חש שזה רצון אביו יקירו שאותו הוא מאד מאד מוקיר. ויהיה קשה לו לדלג כלשונך. נותרו עוד חמשה חודשים, תנסי לבוא לקראתו בזמנים שאפשר. אולם אם הנושא הוא רק להיות חזן ולא רק קדיש, בהחלט ניתן לבקש ממנו שבימים מסויימים יסתפק בשחרית בקדיש בלי להיות חזן, כי לוותר שלא להיות מדי פעם שליח ציבור בימי השנה על אביו, ודאי שהזוגיות וחובתו כלפי אשתו עדיפים.