"בקשת" פיצוי מבעל אולם, מעבר למגיע בדין תורה

שאלה:

השאנו את ביתנו בשטו"מ
היו לנו טענות על התנהלות האולם, ובעל האולם (לאחר שערך בירור) מודה, ומוכן לשמוע מה אנו מבקשים כפיצוי.
כנראה בדין תורה לא מגיע לנו (דבר)
השאלה, האם מותר לנקוב בסכום (כפי שבררנו אצל אנשים שמצויים בעניין, מגיע לנו כ 10000 ש"ח החזר) ואם ירצה יתן מרצונו. או שמא יש לומר שאינו נותן ברצונו אלא מפני שמו הטוב, ולולי היה מרגיש "מאוים" לא היה נותן
ואת"ל שאסור, האם מותר לבקש שיפצה אותנו כפי שהוא מבין?

לכאורה שאלה זו נוגעת גם לתביעות (בלי הערמה) מבעלי מפעל על פגם במוצר, והוא מפצה יותר מכדין מפני שמו הטוב.
ושם יש יותר לדון כאשר לא מדובר באדם פרטי
ועוד ששם זה דבר שקורה כסדר, וע"ד כן מכרו, לא כן באקראי כמו במקרה שלנו
יהודה

תשובה:

שלום וברכה,

אם בעל האולם מבוטח בחברת ביטוח על כל הנזקים שנתבע מבעלי השמחה, מותר לתבוע את בעל האולם שיתן להם לתבוע את חברת הביטוח. ואת חברת הביטוח מותר לתבוע על תביעות שלא מחוייבים בהלכה.

כשבעל האולם אינו מבוטח, והתביעה היא מבעל האולם עצמו, קשה להתיר. אך אם אינו תובע באיומים, אלא מבקש סכום כו"כ עבור עוגמת נפש שאירע להם, ובעל האולם מחליט אם רוצה, מותר לכתחילה. כיון שבעל השמחה לא תובע אלא מבקש פיצוי, ובעל האולם יחליט האם מעוניין לתרום למעון השם הטוב את סכום התביעה או לסרב.

חברות שמפצים את הלקוח בפיצוי מרבי עבור מוצר פגום, אין בזה איסור, כיון שהם עושים כך מרצונם הטוב, שמעוניינים לתת שירות טוב, ולשמור על שמם הטוב.

האיסור מתחיל כשבעל האולם או המשווק המוצרים מסרבים לתת פיצוי, והלקוח או בעל השמחה פונים לגורמים שמכריחים אותו לפצות.

בהצלחה.