אזכרה לנרצחים גויים בשואה

שאלה:

שלום וברכה.

אני מכהן כרב בקהילה גרמנית. מבקשים ממני לשאת תפילה לזכר נשמות היהודים שנהרגו בשואה אך ראש העיר מבקש גם שאזכור את הנרצחים הלא יהודים שהמשטר הנאצי הרג אותם במסגרת ״טיהור הגזע״. האם מותר הדבר ואיך לעשות זאת על הצד היותר טוב והראוי?

תשובה:

שלום וברכה

אני לא רואה בזה בעיה, אדרבה "מפרנסים עניי עכו"ם עם עניי ישראל משום איבה"… אם תוכל לעשות זאת בשתי אזכרות נפרדות בזו אחר זו, ובלי הזכרת שם באזכרה לשאר אומות, עוד יותר טוב, אבל זה לא מעכב.

שנדע רק טוב, ותרבו כבוד שמים!