שלחו שדכן לאחר שכבר שלחו שדכן והסכימו השדכנים לחלוק בינהם

שאלה:

ראובן הציע השידוך לצד החתן, והשיבו הורי החתן לראובן שפלוני כבר דיבר מזה, אך כיון שאותו פלוני אמר שאינו נכנס לזה בתור שדכן, והציע שישלח שדכן שיטפל בזה, ולא סיכמו עמו מאומה, וכבר עבר זמן ולא שב אליהם, ועל כן מבחינתם מתרצים שיהא ראובן השדכן.

ואכן ביררו אצל ראובן פרטים באריכות, ואחר הבירור שעשו נשא חן בעיניהם חזרו ופנו אל ראובן שיציע לצד הכלה, וכן ישיבם אודות יכולתם הכלכלית. ואכן פנה ראובן לצד הכלה, ואמרו הוריה ששמעון כבר הציע להם הצעה זו, ואז פנה ראובן לדבר עם שמעון ולעדכנו שכבר יש לו תשובה מצד החתן. והשיב שמעון כי הוא תמה האיך אמרו הורי החתן לראובן שמבחינתם הוא השדכן, והלא אותו פלוני אמר לו שהם רוצים השידוך ושיציע לצד הכלה. אולם אמר שמעון שאינו רוצה להתווכח ולא לבא לד"ת אודות זה. ודנו ראובן ושמעון מי ימשיך להתעסק, והסכים שמעון שהוא ימשיך להתעסק בגמר השידוך ויתחלק עם ראובן בשכר השדכנות בשווה.

וכעת שואל ראובן לבדו [כיון ששמעון אינו רוצה לדון בד"ת] האם אכן מגיעו החצי, או דנימא שמה שנתקבל כשדכן ע"י הורי החתן היה בטעות, שלא ידעו שאותו פלוני התרשם שהם רוצים, וכבר שלח את שמעון להציע להורי הכלה קודם שנכנס ראובן לדבר עם אחד מהצדדים.

תשובה:

אף אם הורי החתן טעו ולא זכרו שמינו שדכן את שמעון ולאחר מכן מינו את ראובן, כיון שלראובן ולשמעון היה ידוע הסיפור וסיכמו בינהם ששכר השדכנות יתחלק בינהם ההסכם בינהם קיים ומותר לראובן לקחת חצי משכר השדכנות כפי שסיכמו בינהם.

הרבנים המשיבים: הרב גבריאל לומברד הרב אשר דזימיטרובסקי והרב אברהם בוטרמן