מחובת בית הדין להעמיד את הדת

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: גבי מה דאיתא בסנהדרין מו ע"א תניא ר"א בן יעקב אומר שמעתי שבית דין מכין ועונשין שלא מן התורה ולא לעבור על דברי תורה אלא כדי לעשות סייג לתורה וכו' וכמה מעשים הביאה הגמרא ועיין גם בטוש"ע ח"מ סימן ב' ובב"י שם. גם עיין שם מה שכתב הב"י שם בבדק הבית והוא דבר מפחיד מאוד, וגם מה שהביא מן ב"מ דף ל ע"ב לפני שורת הדין, וגם מש"כ בשו"ת הרא"ש שהביא הבית יוסף במעשה של אלמנה וכו'.

לכן רציתי לדעת אם יש צורך לדבר כזה היום מה עושים?

ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב,

לא השתנו הדברים וגם היום מוטל על ב"ד לראות מה לעשות כדי להעמיד את הדת על תילה. בזמנינו אין כח להעניש משום השלטונות, אבל בדברים שניתן להם כח ויכולת, [ישנם סוגי עונשים שיכולים להטיל, או במקרים שניתן להם אישור] ודאי מצווים לעשות זאת. אמנם דינים אלו מוטל דוקא על גדול הדור או ז' טובי העיר, ולא כל ב"ד, כמבואר בשו"ע סימן ב.

בהצלחה.