מהי חזקת יהדות?

שאלה:

איך אפשר ליהיות בטוחים על מישהו שהוא אכן יהודי, ושלא אחת מסבתות המשפחה היה חלילה א"י? [איני מתכוון לפני עשרות דורות, אלא שש שבע דורות אחורה, -בפרט כשידוע שהסבתא לא היתה שומרת מצוות}

תשובה:

שלום רב,

חזקת יהדות אינה בהכרח שמירת מצוות. בתוספות בפסחים כתבו שאדם שבא וטוען שהוא יהודי הוא נאמן משום שרוב הבאים בחזקת יהדות הם יהודים. וכתב בשו"ת חוט המשולש סי' ה' שהכוונה היא שהם מדברי בשפתם של יהודים. וראה בחזון איש (אבה"ע קי"ז סק"ח) שכתב על דבריו: "ונראה דהכי קים ליה למרן ז"ל במקום הנידון ושעתו, אבל אי אפשר לכלול כללא בזה דהרבה יהודים שכיחים בשפה אחרת אם הן יחידים ונטמעין או רבים, ורוב הבאין בתורת יהדות ישראל הם בכל לשון". כלומר, לדעת החזון איש, לא ניתן להציב כללים ברורים אלא כל תקופה לפי עניינה, וכל אדם לפי עניינו. אין כוונתי להכנס כאן לסברת התוס' מתי אדם נאמן לומר שהוא יהודי. אלא רק לומר שחזקת יהדות בעצם כל דור לפי עניינו ואינה בהרכח דווקא שמירת מצוות.