נפילת אפיים – נשים

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אני מתפללת יום יום במנין. נשים במנין נופלות אפיים בתחנון. רציתי לשאול האם זה בסדר? או שאולי מותר לנשים להגיד את התחנון אבל בלי להשעין את הראש על היד על השולחן?
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

נשים לא נהגו ליפול אפים, אבל אינני חושב יש איסור בדבר.

מקורות:

ראה הליכות בת ישראל פ"ב סעי' יב שנשים לא נהגו לעשות נפילת אפים, ומשום שאין זו חובה גמורה ונשים לא קיבלו זאת על עצמן [בדומה לתפילת ערבית], וראה שו"ת מחזה אליהו סי' כ, שכיון שהענין של נפילת אפים שהתפילה תחילתה בישיבה [ברכות ק"ש] ואחר כך בעמידה [שמונה עשרה] ואחר כך השתחויה, נשים שמעיקר הדין פטורות מברכות קריאת שמע, אינן בכלל הענין. ואף לדבריו אשה שכן אומרת ברכות ק"ש לכאורה יכולה לעשות נפילת אפים אם תרצה.