האם יש בחירה לדומם?

שאלה:

שלום

רש"י מביא שהאדמה נענשה בזה שהיא בלעה את הדם של הבל.
השאלה שלי היא למה נענשה? וכי יש בחירה לדומם? האם יש לזה עוד מקור? ובכלל האם עכשיו אדם שזורע בשבת לדוג' אז האדמה באמת לא צריכה להצמיח את הצמח? והרי רואים בימינו שזה כן קורה (לאו דווקא בדוג' הנ"ל, אלא בכלל הבריאה כן מקיימת את הדברים היוצאים מעבירות).

ישר כח

תשובה:

שלום וברכה

ברור שאין הכוונה כפשוטה, גם לא נראה שלאדמה אכפת במיוחד מהעונש שקיבלה… אין לה רגשות וידיעה כלל… אלא כוונת הדברים לפי הבנתי, היא שהעולם כולו היה רוחני מאוד בזמן אדם הראשון, וכמדרשים הידועים, על תוארו ועל עקביו שהיו מאירים כגלגל חמה, והעצים שגידלו בגדים ומאפים נאים וטובים וכו', וככל שהעולם ירד מדרגתו ונשתרש בו הרע, הוא נעשה גשמי יותר ויותר וזו בעצם הקללה. ולכן, נכון שהאדמה אינה אשמה במצב, אבל זו תוצאה ישירה של החטא הנעשה בה ועל ידה, היא היתה גשמית יותר.

יום נעים.