הבדלה על קפה / מיץ פירות/ חלב

שאלה:

שלום וברכה,
חבר שלי נמצא בבסיס ולא היה להם יין להבדלה (נגמר בשבת)
הוא הבדיל על חלב
את הנעשה אין להשיב, אני שואל כי הוא אמר לי לברר האם הוא עשה בסדר וגם לדעת למקרה שיקרה שוב בעתיד

האם מותר להבדיל על חלב?
במקום בורא פרי הגפן מברכים שהכל נהיה בדברו, אבל האם שותים ישירות לאחר הברכה או רק אחרי ברכת ההבדלה האחרונה

תודה ושבוע טוב

תשובה:

שלום וברכה

בשעת הדחק שאין יין או מיץ ענבים המיקל לסמוך להבדיל על בירה או מיץ פרי סחוט טבעי, או אפילו קפה עם חלב, ויש אומרים גם חלב לבד, יש לו על מה לסמוך. וידוע שבירושלים נהגו להקל להבדיל על חמר מדינה.

מברכים שהכל ושותים לאחר גמר ברכת ההבדלה, כרגיל ביין.

שנה טובה ומבורכת.

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק ס סעי' ו, שו"ת אבני ישפה ח"א סי' ס, ארחות רבינו ח"א עמ' קכא, ערוך השלחן סי' רעב סעי' יד. אולם נראה שחלב בזמנינו או הפחות שבכל הדוגמאות הנ"ל כיון שלא מצוי היום לכבד אדם בכוס חלב…

הצטרף לדיון

16 תגובות

  1. אמנם זה זו לא השאלה אבל כן התשובה, כיון שאין זה שעת הדחק, רק הוא פשוט לא ממש נהנה מזה, אז לא כדאי להקל, יקח משהו שיחסית בסדר בעיניו ועל זה יקדש ויבדיל. המיץ ענבים שמוכרים בחנויות בדרך כלל מאוד לא טעים, אבל מיץ ענבים שטיינברג למשל, ערב לחיך, אמנם מתוק ולא תמיד מתחשק מתוק, אבל הטעם טוב.

  2. מדבריו נלמד שלא כדאי להקל משמע שאפשר להקל
    ועוד נבצר מבינתי איך אפשר לברך ברכת הנהנין על דבר שאדם סולד ממנו וקיבתו מתהפכת כשהוא מריח את המשקה הזה הגם אם הוא עשוי (לפחות מקצתו) מענבים

  3. ועוד יש סוגי קפה כאלו שהעושה אותם הוא מומחה עד כדי כך שהקפה הזה עולה על שולחן מלכים וככזה הוא נכלל בבישולי גויים ונחשב משקה חשוב מאד

  4. בקפה יש בעיה אחרת, שהוא על בסיס מים שהם בעצם העיקר, ולכן לא משנה עד כמה הקפה איכותי. אמנם בירושלים היה המנהג שגם קפה עם חלב נחשב חמר מדינה, אבל זה נתון לויכוח.

  5. תודה רבה עכשיו הבנתי למה יש הבדל בין קפה לחלב
    זאת אומרת שחלב שאין לו חסרון כזה יהיה כשר להבדלה
    וזה פותח את הדלת לשאלה:
    מה הדין לקפה שבושל על טהרת החלב (ללא מים) לעניין הבדלה

    ומדוע משקאות שיכר אחרים כמו בירה הם חמר מדינה שהרי יש להם אותו החסרון בישול על בסיס מים
    (שלא לדבר על מיצי ענבים ש"מעורבים במים עד ללא היכר" עיין רבא בגמרא שרצה לפסוק או פסק שהמזיגה שלו היא המזיגה היחידה המזכה את היין לברכתו)

  6. יש את התנאי הבסיסי של חמר מדינה, שיהיה משקה חשוב המוגש לאורחים וכדומה, מסופקני אם דין זה נכון לגבי חלב.
    בירה אינה תערובת של מים בתרכיז מסויים אלא אופן הפקה של התמצית מהשעורה, ומבחינת החשיבות אין דינה כמים.
    מיץ ענבים מזוג בשיעור שעדיין ברכתו הגפן [ולדעות שברכתו הגפן] המים בו בטלים למיץ ענבים. אכן לדעת הגרי"ש אלישיב אין לערבב מים במיץ ענבים כלל.
    החזון איש פקפק אם בכלל יש לנו היום חמר מדינה לפי תנאיו.

  7. לדעתי לא, כיון שבבירה יש הליך שמייצר משהו חדש לגמרי, לקפה יותר התייחסו כמים מתובלים, עכ"פ זה אינו חילוק שלי, אלא חילוק ידוע שכבר דשו בו רבים מהאחרונים.