לקיחת חומרים דיגיטליים מהאחר ללא רשות

שאלה

טכנאי מחשבים שקיבל מחשב לתיקון, האם ישנו איסור לקחת מהמחשב של הלקוח (או לחילופין של חבר) חומרים – כגון: שירים וקבצים מעניינים. (שאין בהם פגיעה בחומר אישי) אלא סתם דברים שממילא מופצים חינם, וגם זה בבחינת זה נהנה וזה לא חסר, או שיש בזה בעיה של גזל, או משהו מוסרי לקוי…

אשמח לקבל מקורות.

תודה רבה.

תשובה

דנו האחרונים האם חומר דיגיטלי יש בו זכויות יוצרים. והאם יש בעלות על ממון זה למנוע שימוש. אולם טכנאי או חבר המשתמש באופן פיזי במחשב כדי להוציא חומר, שימוש זה במחשב ללא רשות הבעלים הוא גזל ואסור לעשות שימוש זה ללא רשות הבעלים. ואף אם הרשה לו להשתמש לצורך תיקון או צורך אחר אולם שימוש להוציא חומר לא הרשה לו  ואף אם הבעלים לא חסר דבר אסור להשתמש ללא רשותו.[1]

ועוד מותר לאדם למנוע שיחטטו לו בחומר אישי שאסף, דכן דרך בני אדם ואינו מידת סדום.

אולם אם הבעלים אינו מקפיד וקיבל רשות מהבעלים להשתמש במחשב לצורך דבר אחר, מותר לו להשתמש במחשב להוציא חומר שחפץ בו.

[1] רמ"א סימן שסג סעיף ו' ודוקא שכבר דר בו, אבל לא יוכל לכופו לכתחילה שיניחנו לדור בו, אף על פי דכופין על מדת סדום במקום שזה נהנה וזה אינו חסר, הני מילי בדבר דאי בעי ליהנות לא יוכל ליהנות. אבל בכי האי גוונא דאי בעי בעל חצר ליהנות ולהרויח להשכיר חצירו היה יכול, אלא שאינו רוצה, אין כופין אותו לעשות בחנם (מרדכי ונ"י פרק הנ"ל).

פתחי תשובה ס"ק ג' דאי בעי ליהנות כו' – משמע שדבר שאינו יכול להרויח בו יכול זה לכופו אף לכתחילה. ועיין מה שכתבתי לעיל סימן ק"ע סעיף א' בד"ה כולם [סק"א] בשם תשובת נודע ביהודה תניינא [חו"מ] סי' כ"ד שכתב דפשוט שזה רק להרמב"ם [פי"ב משכנים ה"א, המובא] בריש סימן קע"ד אבל לדעת הרא"ש [ב"ב פ"א סי' מ"ו] כו', ע"ש. גם בתשובת בית אפרים חלק חו"מ סי' מ"ט כתב וז"ל, וצ"ע על הרמ"א בסימן שס"ג שכתב טעמא כיון דהוה מצי לארווחי אלא דלא בעי, והוא מדברי המרדכי [המובא בציונים אות י"ב], אבל מדברי הפוסקים לא משמע כן [אלא דאפילו היכא דלא שייך האי טעמא לא מצי לכופו לכתחילה], עיין בנ"י ב"ק [ח' סוף ע"ב מדפי הרי"ף] בשם הרא"ה, וכן מוכח להדיא מדברי התוס' ב"ב דף י"ב ע"ב [ד"ה כגון] בשם הריצב"א, והר"ר ישעיה הובא בש"מ ב"ק דף כ' [ע"א ד"ה לא צריכא], שתירצו דהא דאיצטריך קרא בבכור דפלגינן ליה אמצריו משום דבעלמא אין כופין על מדת סדום אם הוא מוחה ומונע, ע"ש, עכ"ל. ועיין ביאור הגר"א ז"ל [סקי"ז]:

הרבנים המשיבים: אברהם בוטרמן גבריאל לומברגד ואשר דזיטרובסקי