זמן עליה לקבר באחד-עשר חודש לפטירה

שאלה:

שלום, אימי היקרה נפטרה ביום י' בתשרי תשע"ז, מתי עלינו לקיים את סעודת האחד-עשר חודש ומתי עולים לקבר? האם חייבים לעלות בשעות הבוקר? אני שואלת זאת משום שמחישוב שלי עלינו לעלות לקבר ביום שישי, וביום זה יום פתיחת שנת הלימודים החדשה. אני גננת ועליי להיות בשעות הבוקר בגן, בכל זאת יום ראשון לשנת הלימודים. האם ניתן להגיע לבית העלמין בשעות הצהריים המוקדמות? תודה מראש.

תשובה:

שלום רב

ראשית אם הבנתי נכון לפי השם שלך, אתם אשכנזים. בני אשכנז כלל לא נהגו לעלות לקבר ב11 חודש אלא ב12 חודש, שזה יהיה בערב יום הכיפורים או למחרתו – לפי בחירתכם, ביום הכיפורים עצמו זה כמובן לא אפשרי. גם אצל בני ספרד עיקר העלייה לקבר היא ב12 חודש, אלא שנהגו לעלות גם ב11 חודש יום סיום אמירת הקדיש. לעצם השאלה, ביום שישי לא עולים לאחר חצות היום, היום חצות זה בערך בשעה 12:40 בצהריים. אם לא מתאפשר לעלות ביום זה [ובמקרה שאתם בכל זאת ספרדים…] תקדימו ליום חמישי.

בשורות טובות ותמיד שמחות.