התעניינות בשלום אדם בשנת אבל / שירים ללא מוזיקה בשנת אבל

שאלה:

שלום כבוד הרב,
1. האם מותר להגיד למי שבשנת אבל "היי" ?
2. האם מותר להגיד למי שבשנת אבל "מה נשמע" או שזה נחשב כשאילת שלום?
3. האם מותר למי שבשנת אבל לשמוע מוזיקה ווקלית? האם מותר למי שבשנת אבל לשמוע מישהו ששר לידו (ללא כלי נגינה) ?
4. מותר לתת לאלמנה אחרי ה- 30 יום מתנה, נכון?

המון תודה !!!

תשובה:

שלום רב

1-2: לומר היי ודאי שמותר, לשאול מה נשמע? לכאורה יש בעיה.

ברמ”א סי’ שפה סעי’ א כתב שיש שנהגו אחרי השלושים לומר שלום, וכנראה טעמם, שאמירת שלום בזמנינו היא אקט של נימוס וזו אינה שאילת שלום ממש, אלא שפקפק במנהג זה. ובש”ך שם ס”ק ג כתב שלא מצינו לשום פוסק שחילק בכך, וגם תמה, שאם כן גם בתוך ימי השלושים יש להקל. וע”ע באר היטב שם ס”ק ב. כך שהמיקל בזה לאחר השלושים באופן שרק אומר שלום ולא דורש בשלום זה הבא כנגדו יש לו על מה לסמוך, אף שאינו מנהג מבורר.

ג – ד: לשמוע אדם שר ללא כלי נגינה אין איסור.